Langkah Mudah untuk Menyiapkan Cakoi Anti Gagal
Adakah anda sedang mencari inspirasi untuk resipi kakao unik yang lazat? Cara mudah untuk membuat Cakoi yang sempurna adalah benar-benar mencari ramai orang di sekeliling kita, mungkin anda seorang. Ibu muda belajar menggunakan Internet pada telefon bimbit, sebagai contoh, untuk mencari maklumat dalam gambar. Dan kali ini saya kongsikan langkah-langkah cara mudah membuat Cakoi yang boleh menjadikan Manzine Lidah susah dan senang. Jika dilakukan secara tidak betul, hasilnya akan membosankan dan sememangnya tidak menyenangkan. Malah, makanan istimewa harus mempunyai aroma dan rasa yang boleh membangkitkan selera.
Banyak perkara yang mempengaruhi rasa koko, daripada jenis bahan sehinggalah kepada pilihan bahan-bahan segar dan cara penyediaan dan penyajiannya. Jika anda ingin membuat koko yang lazat di rumah, anda tidak perlu risau, kerana jika anda sudah tahu tekniknya, hidangan ini boleh menjadi sangat istimewa. Gambar berkaitan Cakoi berikut boleh memberi anda idea.
Di bawah adalah beberapa petua dan petua praktikal yang boleh anda gunakan semasa bekerja dengan Cakoi siap pakai. Anda boleh membuat Cakoi menggunakan 10 jenis bahan dan 6 langkah membuat. Berikut adalah langkah-langkah memasak.
Apabila saya sebut Jay Chakoi, suami dan anak bujang saya terus berkata, “Nak! "Itu kegemaran mereka. Keluarga saya suka makan cocoyam dengan sos cili bawang putih atau bubur kacang hijau berkulit. Mereka tidak begitu suka potong. Yang paling sedap untuk kami ialah koko yang disediakan oleh ibu saya. Resipi ibu sendiri, walaupun kami, Her anak-anak, cuba resepi mak, masih tidak menepati "ideal" ahli lembaga pengarah. Kami ada ramai ahli lembaga di rumah yang akan menilai hasil koko yang kami hasilkan.??
Baca Juga
Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk membuat koko.
- 3 cawan tepung roti (guna 1/2 sudu besar gandum dan 1/2 sudu roti)
- 1 sudu teh garam
- 3 sudu teh baking soda
- 3 sudu teh serbuk penaik
- 2 sudu teh serbuk bawang putih
- 1 biji telur (saiz D: kira-kira 30 gram)
- 190-200 gram air pada suhu bilik
- 1/2 sudu teh yis segera
- 2 sudu besar minyak sayuran
- goreng minyak
Bagaimana untuk melakukan yang mana?
- Campurkan tepung, garam, serbuk penaik, soda penaik dan serbuk bawang putih dan gaul rata. (Maaf, imej itu tiba-tiba hilang dari galeri mudah alih)
- Campurkan yis dengan air dan telur yang dipukul sedikit. Masukkan adunan tepung dan gaul rata.
- Tambah satu sudu minyak sayuran dan gaul sehingga ia melekat pada tangan anda dan licin. Sapu permukaan mangkuk dan doh dengan satu lagi sudu minyak sayuran. Tutup doh dengan cling film/tuala. Perap selama 6-12 jam/malam.
- Lepas pukul 8 (malas nak tunggu lagi sebab Puan Somi tertanya-tanya ok ke tak) Keluarkan doh. Taburkan tepung dan tekan2 manja j (jangan uli), potong memanjang, tidak tebal atau nipis (1 cm). Perap lagi 10-15 minit. Tekan pin satya dan ambil lagi sekeping doh dan tutup doh, tekan semula pin satya.
- Jika terlalu panjang adunan boleh dibahagikan kepada 2 bahagian seperti dalam gambar 👇🏻. Panaskan minyak dan goreng koko. Setelah dibakar, perlahan-lahan tarik kedua-dua hujung biji koko ke dalam minyak panas.
- Terbalikkan apabila ia menjadi kuning. Angkat dan toskan minyak. Sedia untuk dihidangkan.
Terima kasih kerana menggunakan resipi yang ditunjukkan oleh pasukan kami di halaman ini. Kami berharap resipi mudah Chaqua di atas akan membantu anda mencipta hidangan menarik untuk keluarga/rakan anda, serta memberi inspirasi kepada anda dalam seni kulinari. Pengalaman gembira!